Denní zpravodajství:

Nejstarší regionální deník (zal. 1996):
26.3.: Z policejního deníku: cizinec za volantem byl opilý a bez řidičáku

26.3.: Výroba velikonočních dekorací, pohádky i dobroty v dukovanském informačním centru

26.3.: Přednáška Průvodce po Galaktickém centru v jihlavském muzeu

26.3.: Jihlavané cvičili na podporu lidí s roztroušenou sklerózou, peníze poputují na rehabilitace pacientů

25.3.: Výstava dvojice umělců Tom Kotik a Daniel Vlček v jihlavské galerii

25.3.: Hrad Roštejn otevře návštěvníkům bránu v sobotu 1. dubna, během sezony je připravený doprovodný program

24.3.: Z policejního deníku: zloděj si z bytu odnesl šperky a reproduktor; vandal počmáral zdi rodinného domu; krádež pramice

24.3.: V Jihlavě se mohou zájemci registrovat na Noční běh pro Světlušku, výtěžek pomůže nevidomým

24.3.: Památky v Třebíči otevřou své brány první dubnový víkend

24.3.: Chodci se budou moci uzavírce stezky v jihlavském lesoparku vyhnout po kratší objízdné trase

23.3.: Z policejního deníku: policisté dopadli zloděje; za volantem bez řidičáku a s více jak třemi promile v dechu

23.3.: V neděli v noci se změní středoevropský čas na letní, noc bude o hodinu kratší

23.3.: V Chotěboři vzplála výrobní hala, škoda je pět milionů korun

23.3.: U Rovečné na Žďársku hořel les, zasahovalo deset jednotek hasičů

23.3.: Přednáška o Argentině a kaktusech v jihlavském muzeu

Publicistika:

H umoresky Bedřichovské
Vzpomínky a sekvence (nejen) z jihlavského Bedřichova, Dřevěných Mlýnů a okolí:
Příběh dušičkový…

Jak hospodář Václav chtěl tak usilovně život zachránit, až o něj přišel…

Děkanovo kvarteto, aneb, jak většina má vždy patrně asi pravdu.

Listopad 1989: Koncert ve Vlašimi, demonstrace nefachčenek – a také co tehdy prorocky odhadl starý kněz.

Jak se moje pomsta udavačskému komunistickému dědkovi skrze krásné ženské nohy proměnila v trojku z chování.

Proč měl jihlavský adventní věnec nikoli čtyři, ale šest svíček?

Těžké hříšníky jejich vlastní hříchy ani do hrobu někdy nepustí…

Příběh dušičkový, aneb jak jsem se už nikdy nestal mrakopravcem.

Co povyprávěl starý skicář o poslední šachové partii s mým dědečkem?

Příběh ztraceného kocourka Mňouka…

Jak jsem kdysi rozebíral a vzápětí postavil – kremační pec!

Důstojník socialistické armády zůstane důstojníkem – i kdyby byl třebas ministrem!

O studentské lásce, o tajném biskupovi a i o tom, jak jsem se stal vlastně novinářem

Závod míru, aneb jak jsem kdysi v továrně zachránil negramotného mistra.

Doutník od papeže, aneb děda výtržníkem…

Iglau.cz: Publicistika, historie, zajímavosti

Sháníte marně homeopatika? V našem eshopu XIV. svatých Pomocníků máme vše!

Zdravé stravování jde stranou; restaurace vyvážená jídla raději nenabízejí, lidé by si za ně přitom připlatili
Sdílet článek
Prudký propad reálných příjmů domácností se výrazně podepisuje i na tom, jak zdravě se Češi stravují. Z průzkumu stravovacích návyků FOOD, který se konal na vzorku více než 5700 respondentů, vyplynulo, že téměř 60 procent lidí si vyvážené a zdravé jídlo dopřává méně často než v předchozích létech. Čtvrtina z nás se nyní zdravě stravuje jen velmi zřídka nebo dokonce vůbec. Naopak zlepšení stravovacích návyků hlásí jen tři procenta lidí. Celoevropský projekt FOOD, jehož Edenred je součástí, je organizován Evropskou unií.
image-1
Hlavní důvody negativního vývoje jsou přitom dva. Kromě toho, že velká část Čechů nyní na jídle musí šetřit, v zdravém stravování jim brání i nedostatečná nabídka ze strany restaurací. Ty totiž nabídku zdravých jídel omezují. Co je k tomu vede? Téměř dvě třetiny restauratérů v průzkumu FOOD uvedlo, že vaření zdravých jídel je dražší, 37,5 procenta pak tvrdí, že takové pokrmy jsou náročné na přípravu a zaberou příliš mnoho času. Restaurace se zkrátka nyní obávají, že by dražších zdravých jídel neprodaly dostatek, a tak se raději soustředí na klasické pokrmy.

Data ale ukazují, že negativní přístup ke zdravé stravě mnohdy nemusí být pro restauratéry výhodný. „Z průzkumů mezi strávníky vyplývá, že čtyři z deseti Čechů si opravdu nechtějí nebo nemohou v souvislosti s růstem životních nákladů za zdravá jídla připlácet. Většina strávníků by ale byla ochotna za kvalitní, zdravý pokrm nějakou korunu navíc vydat. Nejčastěji jsme ochotni utratit do deseti procent navíc v porovnání s tím, kolik stojí jídla klasická,“ konstatuje ředitelka firemních vztahů Edenredu Aneta Martišková.

Kvůli omezené nabídce restaurací lidé svou „potřebu“ zdravě se najíst řeší tak, že zdravá jídla připravují doma. Buď přímo vaří zdravé víkendové obědy, nebo si tato jídla navaří a berou s sebou do práce v krabičkách. „V 85 procentech si dnes Češi připravují zdravé jídlo doma, naproti tomu v restauracích ho vybírají jen ve 4 procentech případů,“ doplňuje Aneta Martišková.

Největší skupina lidí jí zdravá jídla 1–2x týdně, většinou v klidu domácnosti, o víkendu. V pracovních dnech se pak stravujeme hůře, což není příliš optimistické. Konzumace lehčích a vyvážených jídel v pracovní dny se totiž odráží nejen na lepším zdravotním stavu, ale i pracovní výkonnosti zaměstnanců.

„Zdravá strava by měla tvořit základ našeho jídelníčku a určitě bychom ji neměli odkládat jen na víkend. Jedním z řešení je připravit si jídlo doma a nosit si ho s sebou do práce v krabičce. Nemusí to ani zabrat příliš času a připravit si k obědu například kuskus s tuňákem nebo mozzarellou a zeleninou zabere 5 minut a lze to připravit dokonce i přímo v práci. Důležité ale je, aby i v restauracích byla nabídka vhodných jídel. Bohužel je stále zažité, že co je zdravé, je drahé. Vůbec to ale nemusí být pravda a existuje celá řada zdravých surovin, které patří naopak mezi ty levnější. Problém vidím spíše v tom, že je lidé (včetně kuchařů v restauracích) neumí používat a raději připraví své klasické osvědčené recepty. Na našem webovém portálu STOBklub jsme měli celý podzim seriál o levném stravování, kde jsme se snažili ukázat, že i při vyšších cenách potravin se určitě lze stravovat zdravě. Součástí bylo i plno zdravých receptů, kde lze čerpat inspiraci,“ říká Hana Pávková Málková ze společnosti STOB.

Foto: ilustrační
Marek PRAŽÁK
Sdílet článek na Facebooku

Dnes je pondělí 27. březen
(14. březen kalendáře iuliánského)
• 2023 rok křesťanského letopočtu
• 7512 let od stvoření světa
† Svátek dle katolického tradičního kalendaria na 27. 3.:
Sobota po neděli smrtné Sv. Jana Damascenského, vyznavače a Učitele Církve
‡ Svátek dle pravoslavného kalendaria na 14. 3. (27. 3.):
14. říjen 2018Glosa
(Leo Švančara)
Poslední exemplář našeho vyhynulého druhu...
Za našich starých krásných hektických časů, v nichž jsme začínali po revoluci nadšeně budovat novou českou mediální scénu, byly pohonnými hmotami ve všech redakcích jednak hustá mlha cigaretového, dýmkového a doutníkového kouře - a jednak všudypřítomná vůně normálního kafe s lógrem. Žádné kávovary: Všude jen rozžhavené vařiče, na nichž jsem současně pálil zrnka kadidla...
Pokračování . . .


  Nejnovější:


Výpočet vašich osobních homeopatik podle data narození:

(na leosvancara.cz)

Z Jihlavy a okolí:

Jihlava - kultura, zábava:

Jihlava - ostatní:

Jihlava, zajímavosti: