Denní zpravodajství:

Nejstarší regionální deník (zal. 1996):
18.12.: Pod ochranu UNESCO patří nově také zámek v Třebíči

18.12.: Na kufrování kufru netřeba

17.12.: Živý betlém ve Žďáře nad Sázavou letos také s velbloudem

17.12.: Radnice v Pelhřimově plánuje úpravy okolí rybníka Stráž s náměty občanů

17.12.: Omezení provozu krajského úřadu na Silvestra

16.12.: Staročeské Vánoce na Michalově statku v Pohledi

15.12.: Zoo Jihlava láká návštěvníky i na Štědrý den

15.12.: Jihlavský filmový klub uvede filmové pásmo Cesta na Měsíc + Podivuhodná cesta

14.12.: Živý betlém, třetí adventní koncert či vánoční bruslení v Telči

14.12.: Zastupitelé Třebíče se zvážili pro dobrou věc

14.12.: Tři čtvrtiny dotazů na jihlavský magistrát podává jediný člověk

14.12.: Novoměstská nemocnice zve na adventní koncert BROLNu

14.12.: Betlémské světlo bude v Pelhřimově pro zájemce v sobotu 22. prosince v kapli sv. Kříže

13.12.: Úspěšné hnízdění orlů mořských na Vysočině

13.12.: Zpráva k mimořádným dopravním komplikacím na Vysočině

Publicistika:

H umoresky Bedřichovské
Vzpomínky a sekvence (nejen) z jihlavského Bedřichova, Dřevěných Mlýnů a okolí:
8) Jak lokomotivy na hlavním nádraží vždy dobře předpovídaly počasí…

7) Zloděj od svatého Jana…

6) Jak hrozná kletba pana Kreuzera zabila dvanáct lidí

5) Jak si paní Marie v helenínské kapli vymodlila hodinku šťastné smrti

4) Kdo chce kam – aneb jak se tajemníkovi KSČ zázračně vyplnilo jeho přání…

Tramvaje z Jihlavy do Dřevěných mlýnů…

3) Atentát na Vladimíra Iljiče v Kollárově škole

2) Kalamita na lince A

1) Děda, jehož se Husák bál

Dřevěné mlýny, Bedřichov

Iglau.cz: Publicistika, historie, zajímavosti

Sháníte marně homeopatika? V našem eshopu XIV. svatých Pomocníků máme vše!

Havlíčkův Brod uspěl na soutěži Svačina roku s Rio Mare
Sdílet článek
Zvláštní cenu Rio Mare v 6. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku získala Lucie Sochorová z Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod. Vyhrála poukaz na ceny v hodnotě 5 000 Kč. Kulinářské umění předvedlo ve finále 15 nejlepších kuchařů z celé České republiky a celkem byly rozdány ceny v hodnotě 45 000 Kč. Úkolem soutěžících bylo připravit zdravou a originální svačinu s využitím tuňákových produktů Rio Mare.
image-1
Lucie Sochorová z Havlíčkova Brodu, která získala Zvláštní cenu Rio Mare, připravila recept Thon koláč s tuňákem Rio Mare. První místo a poukaz na 7 000 Kč získala Aneta Vyhnánková ze Slavkova u Brna. Na druhém místě, ohodnoceném poukazem na 5 000 Kč, se umístil František Horáček z Děčína. Třetí místo v hodnotě 3 000 Kč obdržel Lukáš Záruba ze Znojma. Rio Mare cenu veřejnosti, kterou hlasováním udělili fanoušci na facebookových stránkách Rio Mare, vyhrála Aneta Vyhnánková. Vítězka a vítězná škola z veřejného hlasování se podělily o produkty Rio Mare v hodnotě 5 000 Kč.

Do letošního ročníku se přihlásilo rekordních 141 studentů ze 43 středních škol zaměřených na gastronomii. O finalistech a vítězích rozhodovala odborná porota složená z garanta soutěže Mistra kuchaře Vladimíra Picky, šéfkuchaře restaurace Aureole Jiřího Krále a šéfkuchaře kuchařského studia Atelier Culinari Vladislava Stupariče. Druhou porotu tvořili zástupci pořadatele soutěže a foodbloggerka Eva Ehrenbergerová.

„Během šesti let trvání soutěže se do kuchařského klání zapojilo již více než 700 studentů z desítek českých středních škol. Takový zájem jen potvrzuje, že mladé kuchařky a kuchaře naše soutěž baví a inspiruje, a že tuňák Rio Mare je ideálním produktem pro přípravu lehkých, chutných a zdravých receptů,“ říká Jan Jedlička, marketingový manažer společnosti Bolton Czechia.

Živé finále soutěže Svačina roku s Rio Mare, které moderovala herečka a kuchařka Markéta Hrubešová, se konalo v gastronomickém studiu Chefparade+ v pražských Holešovicích. Celostátní gastronomickou soutěž pořádá společnost Bolton Czechia, která je výhradním distributorem tuňákových výrobků Rio Mare v České republice.

Zvláštní cena Rio Mare: Lucie Sochorová, Obchodní akademie a Hotelová škola, Havlíčkův Brod
Thon koláč s tuňákem Rio Mare
Suroviny pro 4 porce: Těsto: 6 lžic špaldové mouky, lžička studené vody, 3 lžíce másla a sůl; Náplň do koláče: 1 konzerva tuňáka Rio Mare ve vlastní šťávě, 40 g sýru Feta nebo Balkánský sýr nakrájený na kousky, 4 ks cherry rajčátek, 1/5 středně velkého pórku, větvička čerstvého oregana, 1 ks vejce a špetka soli

Postup:
Mouku prosejeme a nasypeme do mísy, přidáme vejce, nakrájené máslo a najemno nasekané čerstvé oregano. Směs osolíme, přidáme studenou vodu a vypracujeme hladké těsto, které necháme alespoň hodinu odležet v chladu. Z odpočatého těsta vyválíme placku, kterou přesuneme do formy a dotvarujeme tak, aby těsto bylo ve všech záhybech a sahalo až po okraj. Těsto na dně propícháme na několika místech špejlí nebo vidličkou a pokryjeme pečícím papírem. Dáme péct do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme 10 minut. Následně koláč z trouby vyndáme a necháme vychladnout. Po vychladnutí na koláč rovnoměrně rozložíme jednotlivé suroviny. Nakonec povrch koláče posypeme sekaným oreganem a zalejeme rozšlehanými vejci. A dáme opět do trouby a dopékáme asi 15-20 minut.
Andrea ČEŘOVSKÁ
Sdílet článek na Facebooku

Dnes je úterý 18. prosinec
(5. prosinec kalendáře iuliánského)
• 2018 rok křesťanského letopočtu
• 7507 let od stvoření světa
† Svátek dle katolického tradičního kalendaria na 18. 12.:
Úterý po třetí neděli adventní
‡ Svátek dle pravoslavného kalendaria na 5. 12. (18. 12.):
Ct. Sávva Osvícený; ct. Karpion a Zachriáš, Egypťané; ct. Nektarij Bulharský
14. říjen 2018Glosa
(Leo Švančara)
Poslední exemplář našeho vyhynulého druhu...
Za našich starých krásných hektických časů, v nichž jsme začínali po revoluci nadšeně budovat novou českou mediální scénu, byly pohonnými hmotami ve všech redakcích jednak hustá mlha cigaretového, dýmkového a doutníkového kouře - a jednak všudypřítomná vůně normálního kafe s lógrem. Žádné kávovary: Všude jen rozžhavené vařiče, na nichž jsem současně pálil zrnka kadidla...
Pokračování . . .


  Nejnovější:


Výpočet vašich osobních homeopatik podle data narození:

(na leosvancara.cz)

Z Jihlavy a okolí:

Jihlava - kultura, zábava:

Jihlava - ostatní:

Jihlava, zajímavosti: