Denní zpravodajství:

Nejstarší regionální deník (zal. 1996):

Publicistika:

H umoresky Bedřichovské
Vzpomínky a sekvence (nejen) z jihlavského Bedřichova, Dřevěných Mlýnů a okolí:
8) Jak lokomotivy na hlavním nádraží vždy dobře předpovídaly počasí…

7) Zloděj od svatého Jana…

6) Jak hrozná kletba pana Kreuzera zabila dvanáct lidí

5) Jak si paní Marie v helenínské kapli vymodlila hodinku šťastné smrti

4) Kdo chce kam – aneb jak se tajemníkovi KSČ zázračně vyplnilo jeho přání…

Tramvaje z Jihlavy do Dřevěných mlýnů…

3) Atentát na Vladimíra Iljiče v Kollárově škole

2) Kalamita na lince A

1) Děda, jehož se Husák bál

Dřevěné mlýny, Bedřichov

Iglau.cz: Publicistika, historie, zajímavosti

Sháníte marně homeopatika? V našem eshopu XIV. svatých Pomocníků máme vše!

Den mezinárodní kuchyně v českých školních jídelnách, tentokrát inspirovaný Mexikem
Sdílet článek
V minulém týdnu se v pražské Makroakademii uskutečnil v pořadí už 4. Den mezinárodní kuchyně v českých školních jídelnách. Tentokrát Kraj Vysočina reprezentovali žáci a pracovnice školní jídelny Obchodní akademie, Vyšší odborné školy zdravotnické a Střední zdravotnické školy, Střední odborné školy služeb a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky Jihlava a pomyslně se vypravili až do Mexika.
image-1
Účastníci workshopu se naučili jednoduché a chutné menu, které sestavila šéfkuchařka Cynthia Martinez. Nejprve připravili k ochutnávce tradiční tortillovou polévku - Sopa de Tortilla - a poté hlavní chod, tacos s kuřecí tingou, fazolemi a guacamole - Tacos de Tinga de Pollo con Frijoles Guacamole.

Hlavní pokrm je sice složitější na přípravu, musí se zpracovat základní fazolová směs pro mexické pokrmy, ale budoucí kuchaři a kuchařky tím získali zkušenosti jak si připravit vlastní chutné guacamole, což je základ mexické kuchyně. Jako dezert šéfkuchařka Cynthia Martinez vybrala čokoládový tamal (Tamal de Chocolate). Celé denní klání doprovázela živá tradiční mexická hudba a řada přednášek o historii, mexické kultuře, potravinářském průmyslu a přírodních krásách této exotické země.

Zmíněné menu se ve škole na Vysočině připraví v lednu příštího roku a určitě z něj budou žáci nadšeni stejně jako účastníci čtvrtečního workshopu. „Plni dojmů z povedeného dne jak po stránce programové, tak i po stránce gastronomické se škola vrací domů připravit se na projektový den mexické kuchyně nejen ve školních jídelnách. Věříme, že nás v lednu příštího roku navštíví i J. E. Rosaura Leonora RUEDA GUTIERREZ, velvyslankyně Spojených států mexických v Praze,“ uvedla Olga Johanidesová z krajského odboru školství, mládeže a sportu.
Eva NEUWIRTHOVÁ
Sdílet článek na Facebooku

Dnes je čtvrtek 21. březen
(8. březen kalendáře iuliánského)
• 2019 rok křesťanského letopočtu
• 7508 let od stvoření světa
† Svátek dle katolického tradičního kalendaria na 21. 3.:
Čtvrtek po druhé neděli postní Sv. Benedikta, opata a zakladatele Řádu
‡ Svátek dle pravoslavného kalendaria na 8. 3. (21. 3.):
14. říjen 2018Glosa
(Leo Švančara)
Poslední exemplář našeho vyhynulého druhu...
Za našich starých krásných hektických časů, v nichž jsme začínali po revoluci nadšeně budovat novou českou mediální scénu, byly pohonnými hmotami ve všech redakcích jednak hustá mlha cigaretového, dýmkového a doutníkového kouře - a jednak všudypřítomná vůně normálního kafe s lógrem. Žádné kávovary: Všude jen rozžhavené vařiče, na nichž jsem současně pálil zrnka kadidla...
Pokračování . . .


  Nejnovější:


Výpočet vašich osobních homeopatik podle data narození:

(na leosvancara.cz)

Z Jihlavy a okolí:

Jihlava - kultura, zábava:

Jihlava - ostatní:

Jihlava, zajímavosti: